torsdag 29 mars 2007

Bäst just nu!

Neil Young – Live At Massey Hall 1971


Neil Young har äntligen gjort slag i saken och börjat ge ut skivor i den beryktade Archives serien. Första delen kom ifjol med Live At The Fillmore där Neil ger oss en rivig konsert från 1970 med sitt kompband Crazy Horse. En konsert med få låtar men där låtarna är väldigt långa och lite olika originalen, men det är så det skall vara med Mr Young.

På nästa giv i serien så får vi en skiva som är raka motsatsen. Här är det hela 17 spår med en ensam Neil på scen som endast är beväpnad med piano, munspel samt gitarr och laddad med låtar av en kaliber som inte ens Bofors skulle kunna tillverka. Det är så här Neils tidiga alster skall avnjutas, med en passionerad Neil som i varje ton han tar känns som en emotionell flodvåg och som på ett lekfullt, men allvarligt sätt, skämtar med publiken.
Denna skiva var tänkt att komma ut istället för Neil första stora skivframgång Harvest 1972 men då ansågs inte ljudet vara till belåtenhet. Men nu med den nyare och modernare tekniken har denna liveupptagning begåvats med ett kristallklart ljud, eller ja, så bra det kan bli på en inspelning från 1971. I detta fall är det löjligt bra ljud.
Här framförs en del av låtarna för första gången och resten är relativt färska. Idag är dom legendariska och klassiska dokument över hur riktigt jävla bra countryrock skall låta.
Den medföljande DVDn är också den utsökt. Ja, som sagt, så bra det kan bli med en upptagning från 1971, men den är absolut sevärd. En ung, nästan rädd, Neil Young kliver upp på scenen för att framföra sina låtar och man förbannar nästan att man inte var född tidigare så man kunde ha fått uppleva detta på plats, så bra är det.

Neil Young är ju helt klart en liveartist, han musik skall upplevas live för att få den där extra dimensionen och detta är till dagens dato hans helt klart bästa liveskiva. En vara det finns gott om in den Neilska diskografin.
Föredrar man den rockigare Neil Young så är stenhårda Weld eller magiska Live Rust att föredra men är man ute efter mer stillsammare och countrydoftande Neil så är Live At Massey Hall den första du skall köpa för detta är lätt Neils bästa liveupptagning så här långt, inget snack om saken.

Se så, sitt inte där och läs min menlösa blog, spring ut och köp Neil Young Live At Massey Hall 1971 NU!!!

It’s better to burn out, than to fade away…
/Onkel D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar