torsdag 1 september 2011

In Arséne We Trust…

Det är NU som fotbollssäsongen börjar! Det verkar ju så uppenbarligen i alla fall för även om mitt kära Arsenal redan har hunnit spela fem matcher så känns det lite som att det är nu, när transferfönstret stänger, som man kan börja blicka framåt och analysera truppen. Säsongsinledningen har ju knappats varit speciellt rolig, eller lätt heller för den delen, för Arsenal och för oss fans. Det mesta har kretsat kring vilka spelare som skall lämna laget istället för vilka som skall förstärka. Att Cesc Fabregas skulle försvinna hem till Barcelona förr eller senare kan ju inta ha undgått någon efter åratal av rykten och den affären drog ut rejält på tiden men nu är han alltså klar för Barcelona och vips så har världens bästa lag blivit lite bättre. Det känns jävligt lurigt att se Fabregas i Barca-tröjan. Han är ju våran spelare, han är ju vår kapten. Jag trodde aldrig att vi skulle förlora honom även om man visste det innerst inne. Han verkar dock inte ha glömt sin tid i Arsenal då han både twittrar om och talar gott om klubben i intervjuer så en dag kanske han kommer tillbaka, vem vet? Han verkar dock ha hittat sig tillrätta i sin moderklubb ganska fort och har redan nätat ett par mål plus att han verkar ha ett jävla gott samarbeta med Leo Messi. I alla fall i de matcher jag har sett så frågan är ju; Vilka skall kunna stoppa katalanerna även denna säsong?


Men det är ju inte bara Fabregas som vi har tappat. Både Gaël Clichy och Samir Nasri verkar ha bytt religion och börjat tillbe Mammon istället och därmed skrivit på för Manchester City. Clichy säger att han bytt klubb för att han vill vinna titlar men hur mycket har City vunnit egentligen? Förutom FA-cupen förra säsongen så har dom väl inte vunnit något på en smärre evighet? Nog för att dom har värvat spelare för tillräckligt med pengar för att mätta hela Afrikas befolkning i hundra år men ändå. Nasri nämnde ungefär samma anledning då han ville byta klubb men man fattar ju nu i efterhand att allt handlade om pengar. För varför förhandlade han då både med Manchester City och Manchester United om det är titlar han vill vinna? Då är det ju bara United som gäller för traditionens makt är så pass stor så United vinner säkert ett par även i år. Nej $amir Na$ri tror att chansen är större i City för där fick han ju mest pengar. United har redan slagit City i en final i år så gjorde du rätt din pengakåte jävel?
Jag är i och för sig nöjd med att vi sålde Na$ri för han har bara varit bra en halv säsong av totalt tre och han ser dessutom ut som en fjolla. Hoppas Thomas Vermaelen knäcker ett ben eller två på honom när vi möts senare i ligan.

Dom är ju inte de enda spelarna som har lämnat men att jag skulle bli upprörd över att förlora spelare som Armand Traoré och Emmanuel Eboué är ju knappast troligt. Det är ju bara tacka och ta emot att dom försvinner. Men kan Arsenal täcka upp för alla spelarförluster? Det är ju det som har varit den stora snackisen hittills, att Arsenal har förlorat tre stjärnor men inte värvat någonting alls nästan. Fansen har rasat och krävt nyförvärv men den enfaldige och tjurskallige Arséne Wenger har idogt vägrat öppna plånboken. Han handlade i och för sig jävligt talangfulle Gervinho och än mer talangfulle Alex Oxlade-Chamberlain samt lovande backen Carl Jenkinson men det är väl, om vi skall vara ärliga, bara Gervinho som skall ha något med A-laget att göra denna säsong. Jenkison har i och för sig gjort bra ifrån sig då vi drabbats av ett tjog skador men han petar inte Bacary Sagna när alla är friska.
 

För det är just det, Arsenal har ju haft lagom otur inledningsvis. Förutom småskador i mängder på flera spelare så har vi lite värre skador på tillexempel Jack Wilshere och som inte det vore nog så fick vi tre matchers avstängning för inte bara Gervinho utan även Alexander Song och hans ersättare, Emmanuel Frimpong, blev även han utvisad och avstängd en match! Detta har gjort att vi (jag, jag vet att jag säger vi men är man medlem så är man) inte har kunnat prestera på toppnivå i början på säsongen. Visst, vi avancerade till Champions League (tack och lov) genom att slå Udinese över två matcher, men det var inte övertygande direkt. I ligan inledde vi med oavgjort mot Newcastle (inte övertygande det heller), förlust mot Liverpool (i en match där ingen skall ha poäng) och så dunderförlusten mot Manchester United med 8-2. Den sista matchen sved rejält men Arsenal har haft i princip sitt juniorlag som startelva de två sista matcherna och för ett lag som United (helt ordinarie dessutom) är det ju en munsbit. Jag sa i och för sig att under tvåsiffrigt i baken mot United är godkänt så helt illa var det väl kanske inte? Jo, det var precis vad det var det…förödmjukelse är det enda sanna ordet.


Den förlusten behövdes nog för nu har Wenger öppnat plånboken och värvat in bland annat anfallaren Chu-Young Park från Monaco och backen Andre Santos från Fenerbahce. Men dom har även gjort årets kungligaste värvning i mittbacken Per Mertesacker!!! Ända sedan jag såg honom spela första gången så har jag velat ha denna stenhårda och långa tysk till Arsenal och nu är det verklighet. Vårat mittlås med Vermaelen och nu Mertesacker blir ju stenhårt och med nya Santos till vänster och Sagna till höger så blir detta ett försvar jag tror benhårt på!
Det som ser lite vekt ut nu är mittfältet som behöver en rejäl kreativ kraft då både Fabregas och Na$ri är borta. Tomas Rosicky är en underskattad spelare men han är inte lösningen över en hel säsong tyvärr. Talangen har vi ju i Wilshere, Aaron Ramsey, Frimpong, Song, Andrei Arshavin, Gervinho och så vidare men rutinen finns inte riktigt där överlag ännu och vi är i stort behov av en offensiv klasspelare NU, inte en som är bra om tre år utan NU!

Anfallet skall vi inte tala om. Robbie Van Persie, vår nye lagkapten, gjorde i och för sig mer mål än han spelade matcher ifjol men då var han skadade halva säsongen. Han kan göra mål den gode Van Persie det är inte så mycket mer inte. Att han dessutom är så jävla enfotad att man börjar undra om han hoppar på ett ben även utanför planen gör ju inte saken bättre. Han kan göra mål men hans passningsspel och speluppfattning är långt ifrån färdigutvecklade. Bakom honom på kö står då nya koreanen Park som säkert kan bli bra men vi vet inte och både Marouane Chamakh (har helt tappat sin form) och dansken Nicklas Bendtner (som vill bort från klubben men ingen vill ha honom) som kommer därefter är ju inga superval direkt. Nej en tung och pålitlig anfallare vill vi ha också.

Så det enda som ser stabilt ut är just försvaret och målvakten Wojciech Szczesny, om alla får vara friska vill säga. Bakom den unge polacken Szczesny (som har varit jävligt bra hittills) finns ju egentligen bara Łukasz Fabiański som inte övertygat de gånger han har fått stå och den forne förstamålvakten Manuel Almunia som förra året till och med fick se sig passerad av målvaktstränaren Jens Lehmann som fick hoppa in en match. Får bara Szczesny vara frisk så är jag inte orolig för målvaktsfrågan men börjar däremot våra backar gå sönder då vet i fan. Redan nämnda Jenkinson kan vara ett gott alternativ åt Sagna men inte om den samme blir långtidsskadad, till vänster får Kieran Gibbs än en gång se sig som nummer två, denna gång bakom nya Santos, men vad gör det då Gibbs är mer skadad än frisk. I mittförsvaret kan nog både Laurent Koscielny och John Djouroue vikariera enstaka matcher med framgång men inte mer och Sebastien Squillaci får nog se sig om efter en annan klubb att klanta till sig i.


Men så, i elfte timmen, sista dödsrycket innan transferfönstret stängde igår så slog han till vår gode Wenger, men frågan är om det inte var lite av panik som han handlade? Hur som helst så blev Evertons mittfältare Mikel Arteta klar för Arsenal och det gillar jag. Jag har alltid gillat spanjorens offensiva kvalitéer men han har även ett defensivt tänk vilket alltid är att föredra. Det jag inte gillar är att han ibland kan i bland vara lite väl skadebenägen. Men får han bara vara frisk så kan han nog ta ytterligare ett steg i utvecklingen och bli en nyckelspelare för klubben.
Men han nöjde sig inte där Wenger utan fick även Chelseas Yossi Benayoun att skriva på för klubben. Ett köp (eller blir det ett lån?) jag inte ser någon som helst poäng med. Jag har aldrig tyckt att han har varit någon bra spelare, inte ens när han var som bäst i Liverpool. Även han är dessutom aningen klen och kan gå skadad långa stunder. Men kan det vara så att han fortfarande har en nivå kvar av sitt spel att plocka fram? Det kanske blir nu under Wengers kloka ledning? Hur som helst så ser inte jag Benayoun som något nyförvärv och skulle han göra bra i från sig så ser jag det endast som en bonus.
Sen tappade vi även några spelare i slutet igår. Costaricanen Joel Campbell han inte ens skriva på för Arsenal innan vi skeppade iväg honom FC Lorient på lån. Han fick inget jobbtillstånd i England och spel i en mindre klubb kan nog gynna denna unga och oerhört talangfulla forward. Talangfull var nog även Nicklas Bendtner en gång i tiden och även om jag i vissa, väldigt få, stunder faktiskt kan uppskatta honom så gjorde det inget att vi nu skeppade iväg honom till Sunderland. Dock är det nog på lån så med lite tur kanske han hittar formen och kommer tillbaka som en ny spelare. Även mittfältaren Henri Lansbury har vi lånat ut, denna gång till West Ham, och det kan nog göra honom gott och jag ser honom som en kommande storspelare i Arsenal.

Så ja, jag tycker nog fortfarande att Wenger har handlat allt för lamt detta transferfönster. Han har lagt ner mer tid på att försöka behålla spelare som definitivt var på väg bort istället för att acceptera faktum och fokusera på att hitta fullgoda ersättare. Arteta kan bli bra men vi vet inte, Gervinho kan komma att bli ligans bästa spelare men vi vet inte och så vidare. Arsenal är nog den klubb som länkats samman med flest spelare i hela världen denna sommar och det är väl bara Messi och Wayne Rooney som inte har varit aktuella för Arsenal enligt alla rykten. Så vi får väl se hur det går. Bara alla spelare får vara friska och håller sig borta från utvisningar så kan det kanske bli lite framgångar även detta år. För det är NU som säsongen börjar på allvar!

Nu tänker ni, gudarns vilken fotbollstokig kille den där Onkel är, och det är jag nog på ett sätt, men den viktiga säsongen sätter igång först om två veckor. Då drar Elitserien i ishockey igång, det är då livet kommer tillbaka på allvar…

/Onkel D

Now Playing: Chickenfoot – Big Foot




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar