måndag 23 juli 2007

Skivåret 2007: Halvtid

Ja, jag vet. Vi har kommit lite längre än halvvägs på detta år men bättre sent än aldrig som man brukar säga. Jag trodde aldrig att 2007 skulle kunna konkurrera med förra årets fenomenala skivår men det tar sig och det tar sig rejält vill jag lova. Massa grymma skivor har släppts och flera är på gång. Att bara begränsa sig till tio album på denna lista visade sig vara fruktansvärt jobbigt men det får gå för denna gången. Till den slutgiltiga listan, då året skall summeras på ett mer ingående sätt, så kommer det förmodligen vara tjugo positioner att slåss om på listan. Vilket bara har hänt en gång för mig under min karriär som professionell listmakare och det hände så sent som förra året. Har kvalitén på musiken ökat mån tro?

Nu har jag inte hunnit sätta mig in i långt ifrån alla dom intressanta skivorna som släppts men då jag är en listbög så har jag satt ihop en lista över dom tio bästa skivorna så här långt på året.

1. One Man Army And The Undead Quartet - Error In Evolution
Överlägset bäst. Förmodligen kommer inget band att kunna släppa en skiva som ens är i närheten av detta vindunder till megamangel!!! Årets låt finner vi i "K.I.S.S." och årets vrålare är utan tvekan Johan Lindstrand.

2. Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient
Kanadicken Devin Townsend är geni och galenpanna på samma gång vilket skivan om rymdvarelsen Ziltoid är ett bevis på. Detta är en fullständigt galen story till en lika fullständigt galen och kompakt matta av ljud som endast kan skapas av ett geni som herr Townsend.

3. Mustasch - Latest Version Of The Truth
Riff-Raffe med anhang levererar en stenhård hårdrockskäftsmäll av det tyngre slaget med finstämda stråkar. Kandidat till årets låt är "Double Nature" och har plågat radion länge nu. Låt oss hoppas på lika länge till.

4. Velvet Revolver - Libertad
Scott Weiland sjunger bättre nu än på debuten men han är fortfarande bandets akilleshäl för helt smärtfritt är det inte att lyssna på han. Men kan man komma över det så finns där en högoktanig rock’n’roll platta som får det mesta i genren idag att framstå som nybörjare.

5. Turbonegro – Retox
Deathpunk när den är som bäst! Turboneger levererar ett rockalbum som efter ett tag växer till fenomenala höjder i sin enkelhet med starka refränger och grymma riff! Den växer för var lyssning så den kan klättra. Bandets bästa skiva så här långt!

6. Nightingale - White Darkness
Min husgud Dan Swanö är tillbaka med sitt klart bästa band och det är mästerligt som vanligt. Progressiviteten blandas upp med symf och kakan kryddas av Dans mörka sköna stämma vilket resulterar i en skiva som inte låter som någonting annat.

7. After Forever - After Forever
Nightwish, Within Temptation å allt vad ni nu heter! Stick å brinn, dra nått gammalt över er och släng er i väggen för After Forever är överlägset bäst i eran lilla genre i och med detta skivsläpp. Dom tar den gothinfluerade och symfoniska metallen till nya höjder med aggressivitet, progressivitet och välkomponerade låtar. After Forever bör numera betitlas Progressiv Metal!

8. U.D.O. – Mastercutor
Man kan alltid räkna med U.D.O. som konstant levererar sin stenhårda och kompromisslösa heavy metal på ett sätt som får mig att glömma Accept utan problem. Denna gång är dom mörkare och elakare dessutom.

9. Rush - Snakes And Arrows
Rush ÄR proggrocken personifierad och nu när dom gått tillbaka lite till sina rötter så blir det bättre än på mycket, mycket länge. Kommer bli mästerligt i Globen i oktober!

10. Entombed - Serpent Saints: The Ten Amendments
Bandet som vägrar dö. Entombed är tillbaka med två utbytta medlemmar och det känns piggare och elakare än på länge. Vissa säger det är den bästa sen "Wolverine Blues" men det var ju den förra skivan också å den innan dess. Entombed släpper ALLTID sin bästa skiva någonsin!

Skivor som har en chans att slå sig in på Top-10/20 i slutet på året.
Anterior - This Age Of Silence
Candlemass - King Of The Grey Islands
Chris Cornell - Carry On
Fu Manchu - We Must Obey
Lions Share - Emotional Coma
Ozzy Osbourne - Black Rain
Silverchair - Young Modern
Threshold - Dead Reckoning

Skivor som har en chans att slå sig in på Top-10/20 i slutet på året men som jag inte haft tid att sätta mig in i tillräckligt än:
Annihilator - Metal
Bad Religion - New Maps Of Hell
Carnal Forge - Testify For My Victims
Dark Tranquillity - Fiction
Dream Theater - Systematic Chaos
Hatesphere - Serpent Smiles And Killer Eyes
King Diamond - Give Me Your Soul...Please!
Naglfar - Harvest
Rose Tattoo - Blood Brothers
Saxon - The Inner Sanctum
Subcyde – Subcyde
Thunder Express - Republic Disgrace

Det var d det...så till nästa gång:

See them burn...
In hell where we all belong...
See them burn...
And suffer in the fire below...
/Onkel D

5 kommentarer:

  1. Så du menar alltså att Retox BÅDE har en chans att slå sig in på topp 10/20 (30-40-50...) innan året r slut och samtidigt hamnar på en hedervärd femteplats? Hmmmm...skumt... pöss

    SvaraRadera
  2. Härligt att få lite smäcker poesi av onkel D. Han vet hur man lägger orden tillrätta för att smöra upp metaltörstig medmänniska. Tycker nog att Mantra 3 med Spiritual Beggars skulle vart med på någon lista...

    SvaraRadera
  3. Kaiser:
    Klart, annars hade jag inte skrivit så ;o)

    Freddy Z:
    Dina ord värmer alltid. Dock får inte SB någon listplacering iår då dom inte släppt något nytt i år. :)

    SvaraRadera
  4. Tjena Uffe!
    Sitter här med Freddy och beundrar din blogg och myspace sida, eller rättare sagt, sitter här och dricker öl och beundrar...
    Hoppas allt är bra och att du håller cd-spelaren varm.
    Rush är definitivt med i topp 3 när året summeras. Biljetter till Globen-spelningen 27 okt skall inhandlas snart. De bästa platserna går lös på 595 bagare, övernattning i Linköping ingår (vill du inte ha övernattning kostar biljetten 783,50 euro).
    Ha det!

    SvaraRadera
  5. Hallå Juxon!!!
    Jag har redan Rush-biljett å bodende å efterfesten bokat men tack ändå :)

    SvaraRadera