fredag 17 augusti 2007

Frölunda Indians Vs. Färjestads BK 4-6

UTVISNING!!! Jorå, så lät det igår när Frölunda och mitt kära Färjestad drabbade samman i Borås Ishall för match i turneringen Nordic Trophy. Hela 54 utvisningsminuter blev och det var endast tvåminutare som delades ut (13st till Frölunda och 14st till FBK). Nog för att det ska va tuffa tag och lite grinigt så här tidigt på säsongen då dessa två lagen möts men hallå, nu blev ju hela matchen förryckt. Domarduon Vinnerborg / Rönnmark var verkligen inte på topp denna afton. Dom var ju inte konsekventa för fem öre! Vissa grejer som dom dömde ut för lämnade alla, inklusive spelarna, med stora frågetecken i pannan medan dom inte visade ut för givna överfall. Många utvisningar åt båda håll var riktiga och skulle blåsas för men många grejer var rent patetiskt att blåsa för. Fast detta kan i och för sig bero på det nya systemet med två huvuddomare som testas i Sverige nu. I NHL har dom kört med det ett tag med gott resultat men i Sverige måste nog både spelare och domare trimma in det ordentligt innan det sitter.

Hursomhelst var det en jämn match, precis som slutresultatet visade på men med lite flyt och mer skärpa i avsluten så hade siffrorna kunnat vara större åt båda håll. Men målvakterna var bra jag är speciellt imponerad av FBK’s Jonas Gustavsson som gjorde en hel del fina räddningar.
Men avsluten var inte heller vad dom borde vara trots att spelarna endast varit på is ett par veckor. FBK kom helt rena flera, flera gånger utan att kunna stöta in pucken. Ironiskt nog var det på just ett friläge som Peter Nordström kunde kvittera till 4-4 med endast 47 sekunder kvar att spela.

Innan dess hade Martin Johansson kvitterat till 1-1 i första perioden på en fin genombrytning och i andra perioden fick Frölunda springa iväg till 3-1 innan Jonas Höglund kunde reducera efter ett fint spel av hela laget.
Tredje perioden han bara bli 16 sekunder gammal innan Rickard Wallin kunde kvittera mot ett stillastående Frölundaförsvar. Frölunda fick dock lov att ta ledningen halvvägs in i perioden innan Nordas finfina kvittering kom med en man mindre på isen.

Förlängningen blev mållös och rätt så händelsefattig innan straffar tog vid och där slog Norda in en grymt snygg straff vilket sen visade sig vara matchvinnande då Frölunda sköt i stolpen två gånger. Per Åslund satte även han en straff och bör tillskrivas segermålet men av någon lurig anledning tror jag inte den kommer med i det officiella matchprotokollet. Skit samma, FBK vann i alla fall och då det "endast" är en försäsongsturnering så orkar jag inte bry mig om sånt.

Matchen var som sagt lika jämn som fulltidsresultatet visar men överlag måste jag ändå säga att Färjestad var det bättre laget. Frölunda var klart vassast i powerplay vilket tre PP-mål avslöjar men med samma antal spelare på isen så var FBK det bättre laget.

FBK stod utan dom duktiga spelarna Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg, Johan Motin, Thomas Rhodin och Mathias Johansson, fem spelar som antingen håller landslagsklass eller är på väg in i landslaget (läs Johan Motin på det sista).
Så det var fyra helt nya och oprövade kedjor tränare Melin mönstrade och en hel del juniorer testades så det var inte så konstigt att det ibland slarvades och passades fel. Det är ju trots allt försäsong…

Den stora snackisen innan matchen var annars Fabian Brunnström som gjorde succé i Borås HC förra året men nu återfinns i Färjestad. Han imponerade på mig men det kändes som han aldrig riktigt kom in i matchen. Men han har fina handleder, bra speluppfattning, är snabb och är stor och stark så lyckas inte han i Elitserien i vinter så är det något som är riktigt fel i världen.

Det är underbart att hockeysäsongen äntligen är igång och Färjestad har fått en finfin start på försäsongen och Nordic Trophy. Näst väntar nog ett möte mot ett finskt lag tror jag.